Spaarrente en spaargarantie in andere landen
Spaarrentes vergelijken... heeft dat op dit moment eigenlijk wel zin? De rente is zó enorm laag... bij vrij opvraagbare spaarrekeningen (wij noemen dat Vrij sparen) kun je gewoon niet meer dan 0,25% rente krijgen.
Tuurlijk, dat is een stuk meer dan wat grootbanken als ING, Rabobank en ABN Amro vergoeden. En nee, ik zal niet snel begrijpen dat je genoegen neemt met die 0,02% die je daar krijgt, als je weet dat je elders - met dezelfde spaargarantie - 12,5 keer zoveel kunt krijgen. Maar eerlijk is eerlijk: het absolute verschil is niet heel groot en bij lagere spaarsaldi is overstappen misschien toch niet zo interessant.
Laten we dan maar eens kijken naar het vastzetten van geld op een deposito. Daar zie je best interessante rentes, voor 1 jaar vast zelfs tot 1,00%. Voor 2 jaar vast kun je 1,30% krijgen en voor 10 jaar vast is de hoogste depositorente 1,75%. Niet dat ik zou zeggen dat je bij deze rentestanden je spaarrente voor 10 jaar vast moet zetten, maar 1 of 2 jaar is wel het overwegen waard. Als je een bedrag hebt waarvan je zeker weet dat je het de komende paar jaar niet nodig hebt... why not?
Bij welke banken kun je die rentes krijgen? Eens zien: 1,00% voor 1 jaar vast is bij BlueOrange , 1,30 voor twee jaar ook bij BlueOrange en 1,75 voor 10 jaar bij Bigbank. Wie? BlueOrange en Bigbank? Wat zijn dát dan voor spaarbanken?
Heel logisch dat je de namen niet kent, want het zijn geen banken uit Nederland. BlueOrange is een bank uit Letland en Bigbank komt uit Estland. Dat kun je in de vergelijkingen in één oogopslag zien aan het vlaggetje onder de garantie.
Of nou ja, een kleine nuance: dat is het land waar het geld onder de spaargarantie valt. Héél soms is dat een ander land dan het oorspronkelijke land van herkomst. Zo valt het geld bij GarantiBank - een van oorsprong Turkse bank - gewoon onder het Nederlandse depositogarantiestelsel.
Die garantie, dat is ook precies waar het om gaat. Neem nou BlueOrange. Vanuit Nederland kun je jouw spaargeld daar wegzetten tegen leuke tarieven - in Letland. Dat kan via Raisin, een internationaal spaarplatform, met volledig Nederlandse communicatie. Maar ja, als die bank in Letland om één of andere reden omvalt - gruwelherinneringen aan IceSave uit IJsland - moet je jouw geld zien terug te krijgen van de Letse overheid. Dat houdt toch veel mensen tegen.
De keuze om wel of niet je geld te stallen onder een ander depositogarantiestelsel dan het Nederlandse is een heel persoonlijke. Durf je het aan, dan levert het een leuke extra rente op. Die 2 jaar vast bijvoorbeeld: de hoogste rente bij een bank onder onze eigen spaargarantie is LeasePlan Bank met 0,75%. Dat is wel een verschil van 0,55% met de 1,30% van Bigbank. Maar of je daarvoor je geld naar Letland wilt brengen... dat kun je alleen maar zelf beslissen.
Wij van Sparen.com hebben er bewust voor gekozen om de buitenlandse banken wel in onze vergelijkingen mee te nemen. Simpelweg omdat we jou als spaarder willen laten zien wat er mogelijk is. Door heel helder in beeld te brengen dat er een andere spaargarantie van toepassing is zul je daar bewust over nadenken (tenminste, daar gaan we vanuit).
Wist je trouwens dat je ook de resultaten van de vergelijking van deposito's kunt filteren, waardoor je alleen aanbod ziet dat onder de garantie van voor jou acceptabele landen valt? Dat doe je door te klikken op 'Filteren' (bovenaan de vergelijking) en dan alleen de garantiestelsels van jouw keuze aan te vinken. Klik op 'toepassen' en je ziet in de selectie alleen nog die deposito's terug.
Dus: wat doe jij? Accepteer je de lage rente in ons eigen land of zoek je het hogerop en accepteer je het risico van een andere spaargarantie?
Nederlanders kiezen vaker voor buitenlandse banken vanwege hogere rentes maar NL grootbanken blijven populair. Overweeg buitenlands sparen voor beter rendement.
Lees verderIn de maand maart 2024 was het vrij rustig met rentewijzigingen op spaarrekeningen. Toch waren er wel interessante ontwikkelingen bij spaarbanken!
Lees verderHet is rustig qua rentewijzigingen voor spaarrekeningen en deposito's. Wat kunnen we verwachten aan ontwikkeling van de spaarrentes?
Lees verderSpaarrente Santander stijgt tot 3,66%, Nederlandse banken verlagen rente. Ondanks betere buitenlandse rentes, blijven Nederlandse spaarders lokale banken trouw.
Lees verderDeze website maakt gebruik van Cookies.