In welk land wil jij sparen?
Dat de spaarrente laag is, dat hoef ik je niet meer te vertellen lijkt me. Als je naar de vergelijkingen kijkt zie je dat zelf ook wel. De al-ler-hoog-ste rente die je kunt krijgen voor je spaargeld is 1,5%. En daarvoor moet je wel je geld 10 jaar vastzetten. Op een deposito bij Bigbank - in Estland. Ook op een kortlopend deposito krijg je daar 2x zoveel rente als in Nederland. En zelfs 3x zoveel als op vrij sparen.
Laten we eerst eens kijken naar de rekeningen voor vrij sparen, gewoon direct opvraagbaar zonder voorwaarden. Daar zien we dat Lloyds Bank de hoogste rente geeft: een schamele 0,3% - gegarandeerd in Duitsland. Bigbank biedt dezelfde rente voor Flexibel Sparen, maar dan onder de garantie van Estland.
Spaarrente op 28 januari 2021
Zou jij ervoor kiezen om nu de rente voor je spaargeld voor 10 jaar vast te zetten voor die 1,5%? Ik schat zo in van niet, tenzij je verwacht dat deze lage rentetijden nog héél lang gaan duren.
Bovendien zet je jouw geld dan dus weg in een ander land. De Nederlandse spaargarantie is dan niet van toepassing, maar die van Estland. Zou Bigbank failliet gaan, dan moet je maar hopen dat de garantie in Estland zodanig is geregeld dat je jouw geld ook zonder al teveel moeite terugkrijgt. Estland, IJsland... bij mij roept het IceSave beelden op.
Toch kan geld vastzetten op een deposito wel een idee zijn voor je spaargeld. Als ik alle geluiden van experts hoor lijkt het er niet op dat de rente binnen afzienbare tijd zal gaan stijgen, dus elk beetje extra rente dat je kunt krijgen is mooi meegenomen. Algemeen gesteld zou een deposito een hogere spaarrente moeten geven dan een vrij opvraagbare spaarrekening.
Laten we dus eens even kijken naar de deposito's met een kortere looptijd. Eén jaar bijvoorbeeld. Daar zie ik een hoogste rente van 0,9% - dat is toch mooi 3x zoveel als de maximale rente bij vrij sparen.
Depositorente - 1 jaar vast - 28 januari 2021
Check de actuele depositorentes
Toch wijs ik dan direct ook naar de vlaggetjes in de vergelijking. Die staan voor het land waar het geld gegarandeerd is. Die 0,9% krijg je in Portugal. De volgende - 0,85% - in Letland. Zo kun je het rijtje af gaan, om op plek 9 een Belgische bank tegen te komen: CKV Bank geeft op dit moment 0,5% voor 1 jaar vast. En dan op plek 12 de eerste keer een Nederlands vlaggetje: 0,4% bij NIBC Direct.
De Nederlandse grootbanken zijn in geen velden of wegen te bekennen, die willen duidelijk geen depositogeld. Helemaal onderaan bungelen SNS Bank met 0,00% en Rabobank met 0,01%. Dat gaat natuurlijk niemand doen. Ik hoop maar dat er geen onwetende spaarders zijn die hun geld ooit op een deposito hebben gezet bij zo'n bank - en die automatisch laten verlengen. Zonder rente dus.
Ik denk dan terug aan mijn tijd als adviseur bij VSB Bank. Ooit, in een héél grijs verleden. Dat er klanten waren die tonnen op hun betaalrekening hadden staan - zonder rente. Of op een verouderde spaarrekening waarop nog nauwelijks rente werd vergoed. Vond het mooi om die mensen te bellen en aan te geven dat ze hun geld veel beter op een (andere) spaarrekening konden zetten. Ze hadden geen idee!
Maar goed, terug naar het heden. Een deel van je spaargeld op een deposito zetten kan je dus wel wat extra rente opleveren. In Nederland een beetje, in andere landen veel meer. Voor 1 jaar vast is de rente in Portugal en Letland meer dan 2x zo hoog als de hoogste rente op zo'n deposito in Nederland. En zelfs 3x zoveel als de hoogste rente voor vrij sparen. De vraag is of je genoeg vertrouwen hebt in die landen als het gaat om het nakomen van de belofte van de spaargarantie.
Nederlanders kiezen vaker voor buitenlandse banken vanwege hogere rentes maar NL grootbanken blijven populair. Overweeg buitenlands sparen voor beter rendement.
Lees verderIn de maand maart 2024 was het vrij rustig met rentewijzigingen op spaarrekeningen. Toch waren er wel interessante ontwikkelingen bij spaarbanken!
Lees verderHet is rustig qua rentewijzigingen voor spaarrekeningen en deposito's. Wat kunnen we verwachten aan ontwikkeling van de spaarrentes?
Lees verderSpaarrente Santander stijgt tot 3,66%, Nederlandse banken verlagen rente. Ondanks betere buitenlandse rentes, blijven Nederlandse spaarders lokale banken trouw.
Lees verderDeze website maakt gebruik van Cookies.