Foto van sparen.com
sparen.com
Geschreven op donderdag 3 februari 2022
  • belastingen

Het is wat met de belasting over spaargeld... heb je het meegekregen in de afgelopen maanden? In december was er best een heftige uitspraak van de Hoge Raad, de hoogste rechters van Nederland. Die gaven een klager gelijk die vond dat hij teveel belasting had betaald over zijn spaargeld.

Uitspraak van de rechter

Het gevolg: de overheid moet heel veel mensen gaan terugbetalen. Het is alleen nog niet duidelijk wie er dan allemaal geld terugkrijgen - en ook niet waar het geld dat daarvoor nodig is vandaan moet komen.

Belasting betalen over vermogen

Het systeem van belastingheffing over vermogen moet anders. Dat is al een hele tijd bekend, maar het blijkt nog niet zo eenvoudig. De vermogensrendementsheffing die nu geheven wordt in box 3 is niet okay: je betaalt belasting over een 'fictief rendement'. Een rendement dus dat niet echt is, je krijgt een percentage toebedeeld en daar moet je over aftikken.

Fictief rendement hoger dan spaarrente

Spaarders kregen in de afgelopen jaren ruim minder rente op hun spaargeld dan dat fictieve rendement. Ze moesten dus belasting betalen over rente die ze niet hebben gekregen. De rechters hebben geoordeeld dat dit niet mag. En - dat was het grote nieuws in december - dat de spaarder die een zaak had aangespannen ook echt geld terug moet krijgen.

Wat is de spaarrente nu?

Uitspraak Hoge Raad met grote gevolgen

Die uitspraak heeft grote gevolgen: als deze spaarder compensatie moet krijgen, geldt dat ook voor heel veel andere. In elk geval voor alle mensen die op tijd bezwaar hebben ingediend bij de fiscus over hun aanslag over 2017 en 2018. Misschien wel voor iedereen die in de afgelopen jaren belasting betaalde in box 3. Of alleen voor degenen die alleen spaargeld en geen beleggingen hadden. Dat is dus nog niet bekend.

Grote kostenpost voor de overheid

Gisteren werd er in de Tweede Kamer gedebatteerd over deze situatie. Als werkelijk iedereen die belasting betaalde in box 3 over spaargeld een bedrag terug moet krijgen... dat betekent nogal wat. Uitzoekwerk natuurlijk, en een hele grote kostenpost voor de overheid.

Belasting terugbetalen

Geen nieuwe aanslagen in box 3

En dan is het ook nog eens zo dat ze nu geen nieuwe aanslagen meer mogen opleggen in box 3. De heffing daar is niet in orde, alles wat nu nog geïnd zou worden aan belasting moet dan achteraf toch weer terugbetaald worden. Maar: het gaat over enorme bedragen. We betalen met z'n allen zo'n 4 miljard euro per jaar aan belasting over vermogen. Als dat wegvalt heeft de overheid een flink gat in de begroting.

Noodwet om gat op te lossen

Dat moet opgelost worden, dat gat. Daarvoor is een noodwet nodig, want de belastingwet is niet zomaar  even aangepast naar een toekomstbestendig nieuw systeem. Dat staat wel op de planning: dat ze belasting gaan heffen over het werkelijke rendement, maar dan wel pas vanaf 2025. Dat dit zo lang moet duren heeft mede te maken met de ICT problemen bij de Belastingdienst.

Breedste schouders - zwaarste lasten

De politiek lijkt het er redelijk over eens (alleen de VVD houdt zich op de vlakte) dat de breedste schouders de zwaarste last moeten dragen. Dat de echt vermogenden dus veel meer gaan betalen en de gemiddelde Nederlander gespaard wordt. Hoe dat precies vormgegeven gaat worden... daar is nog niets over bekend. Staatssecretaris Van Rij (van Fiscaliteit en Belastingdienst) verwacht dat hij begin april met voorstellen kan komen, en dat er dan in mei duidelijkheid zou moeten zijn. 

Misschien ook interessant om te lezen?

Belastingvrij sparen, kan dat nog?
10-03-2021

Sparen zonder belasting te betalen? Belastingvrij sparen is geen speciale regeling meer maar kan nog steeds, check hier wat je daarvoor kunt doen.

Lees verder
Nieuwe spaartaks - gunstig of niet?
18-09-2019

De regering heeft plannen met de belasting op vermogen, voor spaarders ook wel de 'spaartaks' genoemd. Is per 2022 aan spaargeld € 440.000 belastingvrij?

Lees verder

Deze website maakt gebruik van Cookies.