... maar eigenlijk lever je nog steeds in
Er is veel te beleven in de wereld van het sparen de laatste tijd. De renteverhogingen blijven maar komen. Betekent dit ook dat sparen serieus geld oplevert?
Het is al een tijd aan de gang: een doorlopende stroom van renteverhogingen op spaarrekeningen. De stijging begon in juli vorig jaar - alweer bijna een jaar geleden. Voor die tijd zat er weinig beweging in de spaarrentes. Vanaf het moment dat de Europese Centrale Bank (ECB) met de eerste renteverhoging kwam waren er ook banken die de rente op hun spaarrekeningen en deposito's naar boven bijstelden.
En toch... als je naar deze grafiek kijkt zou je zeggen dat er nog wel meer ruimte moet zijn voor een hogere spaarrente. Dat wordt nog veel duidelijker als je verder terugkijkt. Dit is de ontwikkeling van de spaarrente, ECB-rente en Euribor sinds mei 2006:
Je ziet dat de spaarrente meestal ruim boven de ECB rente en de korte Euribor lag. Alleen in de periode 2006/2007 was dat niet het geval. Interessant, want ook dat was een tijd met in korte tijd veel renteverhogingen door de ECB. Mogen we met dat in het achterhoofd verwachten dat de spaarrente in de komende tijd nog veel verder gaat stijgen? Zodat we net als vanaf 2008 weer een rente op spaargeld krijgen die hoger ligt dan de Europese rentes?
Ook interessant om te zien: de spaarrente is nu op het hoogste niveau in 10 jaar tijd. Ergens in 2013 dook de hoogste rente op vrij opvraagbare spaarrekeningen onder de 2%, en nu in 2023 komt deze daar weer echt bovenuit. En dat mag ook wel... want in feite leveren we nu dik in op ons spaargeld.
Want het klinkt wel leuk: 2% (of iets meer) aan rente, maar de inflatie is veel hoger dan dat. Je weet wel, die snel stijgende prijzen van ongeveer alles dat je koopt. Door die hogere prijzen kun je van hetzelfde aantal euro's veel minder kopen. In ander woorden: je geld wordt minder waard.
Dat ging vorig jaar in een bizar tempo: in september en oktober 2022 lag de inflatie (de stijging van de prijzen in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder) in Nederland boven de 14%. Veer-tien procent! Dat is echt heel veel. Gelukkig is het inmiddels lang zo erg niet meer, over maart noteerden we een inflatie van 'nog maar' 4,4%.
Die 4,4% lijkt weinig in vergelijking met vorig jaar, maar is nog steeds veel hoger dan het ideale inflatiepercentage van 2%. En - voor spaarders belangrijker - veel hoger dan de spaarrente. Dat betekent simpelweg dat de vergoeding die je krijgt voor sparen veel lager is dan de 'geldontwaarding'. Je geld wordt dus per saldo minder waard. Ondanks de rentevergoeding kun je er over een jaar minder van kopen.
We kunnen dus wel denken dat de spaarrente snel stijgt, maar eigenlijk mogen de banken er nog wel een schepje bovenop gooien. Een flink tandje extra bijzetten en de rente snel nog verder verhogen. Want zoals het nu is qua rente en inflatie verdien je nog steeds niets aan je spaargeld. Sterker nog: je legt erop toe.
Nederlanders kiezen vaker voor buitenlandse banken vanwege hogere rentes maar NL grootbanken blijven populair. Overweeg buitenlands sparen voor beter rendement.
Lees verderIn de maand maart 2024 was het vrij rustig met rentewijzigingen op spaarrekeningen. Toch waren er wel interessante ontwikkelingen bij spaarbanken!
Lees verderHet is rustig qua rentewijzigingen voor spaarrekeningen en deposito's. Wat kunnen we verwachten aan ontwikkeling van de spaarrentes?
Lees verderSpaarrente Santander stijgt tot 3,66%, Nederlandse banken verlagen rente. Ondanks betere buitenlandse rentes, blijven Nederlandse spaarders lokale banken trouw.
Lees verderDeze website maakt gebruik van Cookies.